Hogyan szabadulj meg a Naptár vírustól? Segítünk!

2021. januárja óta eléggé elterjedt az új naptár vírus, amely a böngészőnkben felbukkanó hirdetésekre való véletlenszerű rákattintáskor azonnal megjelenik almás készülékünk Naptár nevezetű alkalmazásában.

Szerencsére ez a kártevő nem is rendes vírus, mindössze kihasználják az online naptárak azon funkcióját, hogy egy e-mail cím birtokában bárki küldhet meghívókat a cím tulajdonosának különféle eseményekre. Ezzel alapból nem is lenne gond, viszont eléggé bosszantó a rengeteg ismeretlen eredetű hibaüzenet készülékünkön.

 

Hogyan kapható el a naptáras kártevő?

Ilyen például egy trükkösen elhelyezett, vagy biztonságosnak kinéző link megnyitása olyan oldalra irányíthatja a telefon böngészőjét, ahol automatikusan mozgásba lendülnek az előre megírt folyamat fogaskerekei, a lap pedig elkezdi begyűjteni az adatokat a felhasználótól, majd automatikusan továbbítja azokat a malware-nek.

„Ha titeket is megtalált a naptáras károkozó, akkor nagyon figyeljetek rá, hogy semmiképp se nyomjatok rá a linkekre, amiket elhelyez az események között! A meglátogatásuk legrosszabb esetben további szkripteket indíthat be, ami akár komolyabb vírusok településéhez is vezethet!”

 

KÁRTEVŐK ELTÁVOLÍTÁSA:

Szerencsére a kéretlen események eltávolítása nagyon egyszerű. Először is, távolítsuk el a kétes eredetű naptárt, amit a kártevő forrása kérdés nélkül a sajátjaink közé helyezett el.

 

Eltávolítás iOS 14 használata mellett:

– Nyissuk meg a Naptár alkalmazást
– Nyomjuk meg a Naptárak gombot a menü alján
– Keressük meg a rosszindulatú naptárat. A „Saját iPhone-on” menüpont alatt fog megjelenni
– Nyomjuk meg az i-betűt, majd a menü alján válasszuk a Naptár törlése opciót

 

Eltávolítás korábbi verziójú iOS használata mellett:

– Nyissuk meg a Beállítások nevű alkalmazást
– Keressük ki és válasszuk a Jelszavak és Fiókok opciót
– A Fiókok kategóriából keressük ki a rosszindulatú naptárat. A neve direkt általános lesz, hogy jobban elvegyüljön, ilyen például az „Egyéb naptár”, stb.
– A kéretlen naptár megnyomása után válasszuk a Fiók törlése opciót a menü alján

 

Reméljük, hogy tudtunk neked is segíteni ebben a problémában.