Megjelent az iPhone 14 széria, a Watch Series 8, a Watch Ultra és az AirPods Pro 2 is!

A tegnapi nap folyamán a kaliforniai vállalat bemutatta az idei év leginkább várt termékeit. Többek között az iPhone 14, iPhone 14 Plus-t, az iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max-ot, az Apple Watch Series 8-at, a második generációs Apple Watch SE-t, az Apple Watch Ultra-t, valamint a második generációs Apple AirPods Pro-t is.

 

AirPods Pro 2

Sok pletyka keringett az új dizájnról, hogy elhagyják a szárakat, azonban ez nem történt meg, egy hasonló megjelenést kaptunk ugyanis mint az első szériánál.

Az első nagy újdonság az AirPods Pro 2-ben a H2-es chip, emellett több hardver változás is történt még, aminek hála sokkal tisztább és teltebb hangzást kapunk majd. A legnagyobb újdonságot az aktív zajszűrés hozta, ami mostmár 2x erősebb, mint előtte.

Hangszórót is kapott a fülhallgató tokja, így könnyedén megtalálhatjuk majd, ha elhagynánk, ugyanis képes lesz majd hangot kiadni, sőt akár meg is kereshetjük majd az iPhone-unk segítségével, akárcsak egy AirTag-et.

Hivatalos ára 124 990 forinttól fog indulni.

 

Apple Watch SE 2

A legújabb Apple Watch SE generáció három színben lesz elérhető: éjfekete, ezüst, illetve csillagfény színekben. A tok mérete ugyanúgy 40 mm és 44 mm maradt.

Az előző generációhoz képest nem történt óriási változás a kinézetet illetően, az egyetlen jelentősebbnek mondható frissítés az óra hátlapján történt, a hátlapok színe ugyanis megegyezik majd az óratest színével.

Az új SE órák tartalmazni fogják ugyanazokat a mozgásérzékelőket és ütközés felismerés funkciókat, amelyek az újonnan bemutatott 8. generációs Apple Watch is. Ezeknek a frissen bemutatott biztonsági funkcióknak köszönhetően az órák nem csak azt lesznek képesek felismerni, ha elesünk, hanem azt is, ha autóbalesetet szenvedünk, ezután pedig természetesen a rendelkezésünkre áll az esetlegesen szükséges segélyhíváshoz.

Hivatalos áruk 129 990 forinttól fog indulni.

 

Apple Watch Series 8

Az új Apple Watch 8 hőmérséklet érzékelőt is kapott, ami képes lesz akár 0,1 celziuszfokos hőmérséklet eltérést is felismerni. Ez az érzékelő szenzor segít majd a hölgyeknek a menstruációs ciklusuk nyomon követésével.

A kaliforniai cég emellett még tovább tolta a határokat a biztonságunkkal kapcsolatban, ugyanis mostmár nem csak azt ismeri fel ha elesünk, hanem azt is, ha autóbalesetet szenvedünk. Ebben egy új három irányú giroszkóp segít majd nekünk, ami négyszer gyorsabban ismer majd fel ilyen veszélyhelyzeteket.

Az almások bemutattak egy funkciót, aminek a segítségével akár 36 órás üzemidőt is elérhetünk, bár néhány funkcióról le kell majd mondanunk, például az always on display. Ez pedig régebbi modellekre is elérhető lesz majd, az Apple Watch 4-től fölfelé.

Az alap modell négy különböző színben (éjfekete, csillagfény, ezüst, piros) lesz majd kapható, míg az egyel komolyabb házzal rendelkező modellnél három szín közül tudunk választani.
Méretük nem változik az elődhöz képest, ugyanúgy 41 mm és 45 mm.

Hivatalos induló ára 209 990 forinttól várható.

 

Apple Watch Ultra

A különleges Apple Watch Ultra egy masszív, prémium kategóriás okosóra, amely mostantól az Apple okosóra kínálatának a tetejét jelenti. Az óra végre új dizájnt vezet be, nagyobb kijelzővel! A legújabb Apple okosóra a szabadban végzett tevékenységekhez, felfedezéshez és egyéb extrém sportokhoz lett tervezve.

Az Apple Watch Ultra 49 mm-es titántokkal és újratervezett digitális koronával érkezik. Emellett az Apple egy új „Action Button” nevű gombbal is ellátta az órát. Ez az új gomb a felhasználó igénye szerint lesz személyre szabható: például triathlon közben a gomb segítségével könnyen és azonnal képes a felhasználó a szakaszok között váltani. Az óra emellett 2000 nit-es kijelzővel érkezik.

Az Apple elmondása szerint az új Ultra okosórák akkumulátorának élettartama egy töltéssel 36 órát kibír. Azonban az óra, többek között az új Alacsony töltöttségű módnak köszönhetően’ képes lehet akár 60 órát is kibírni. Az Apple Watch Ultra emellett továbbfejlesztett többsávos GPS kapcsolattal fog rendelkezni. A legújabb okosóra emellett több, az extrém sportokhoz kialakított óraszíjjal fog érkezni: a szíjak az alpesi hegymászáshoz, a túrázáshoz és a búvárkodáshoz érkeznek.

Az Ultra továbbfejlesztett többsávos GPS-szel is rendelkezik, amely tartalmazza az új L5 frekvenciát. Olyasmi, amit manapság már csak az olyan fitnesz órákon látni, mint a Garminok és a Corók. Az Action gomb segítségével a triatlon egyik szakaszáról a másikra is át lehet váltani.

Az Apple Watch Ultra okosóra vízi sportokhoz is tökéletes. Az Apple bejelentette, hogy a szabadidős búvárok számára egy új alkalmazást is elhoznak. Az új óra WR 100 vízállósággal rendelkezik. Víz alatt automatikusan elindít egy új mélységmérő alkalmazást, amely megmutatja az időt, a mélységet és a hőmérsékletet. Az Ultra EN 13319 szabvány szerinti tanúsítvánnyal rendelkezik búvárok számára, akár 40 méteres merülési mélységig.

Hivatalos induló ára 419 990 forinttól várható.

 

iPhone 14 és iPhone 14 Plus

Az Apple szeptemberi eseményében bemutatta az iPhone 14 és az iPhone 13 Max helyett érkező 14 Plus készülékeket. Az új telefonok az iPhone 14 Pro készülékkel ellentétben alapvetően megőrizte az iPhone 13 dizájnját – beleértve a telefon szelfi kamerájának és Face ID érzékelőinek bevágását: az iPhone 14-en és a 14 Plus-on maradt a notch. Tehát csak a 14 Pro modellek veszítik el a bevágást. Az iPhone 14 amerikai modelljei a fizikai SIM-tálcát is eltörlik, és az eSIM-et használják.

Öt különböző színben lesz kapható: kék, lila, éjfekete, csillagfény és piros.
Míg tárhelyben 128GB, 256GB és 512GB kivitelekben lesz beszerezhető.

Az iPhone 14 támogatni fogja a sokat pletykált vészhelyzeti üzenetküldést is a kommunikációs műholdakon keresztül, ha nem vagy a mobiljel hatótávolságán belül, az úgynevezett Emergency SOS-t, ugyanis a telefon antennái képesek csatlakozni a műholdas frekvenciákhoz.

Az Apple szerint 15 másodpercnél rövidebb idő alatt lehet üzenetet küldeni, ha az égboltot tisztán látjuk, és a kezelőfelület végigvezeti a felhasználókat, hogy a megfelelő irányba irányítsák a telefonjukat, valamint végigsétálnak a vészhelyzeti szolgáltatókkal való kapcsolatteremtés lépésein. Lehetőség van a Find My app segítségével a tartózkodási hely megosztására is, üzenet küldése nélkül.

Az iPhone 14 esetében marad a 6,1 hüvelykes képernyő, míg a 14 Plus nagy, 6,7 hüvelykes képernyőt kínál. Az Apple elmondása szerint a 14 Plus model az iPhone-ok közül a legjobb akkumulátor-üzemidőt kínálja. Azonban mindkét modell továbbra is a tavalyi A15 Bionic lapkakészletet kínálja – ez kifejezetten meglepő az Apple-t ismerve, hiszen a cég jellemzően minden évben új processzort vezet be, amelyet a teljes iPhone-portfólió használ.

Kamerafronton egy ultraszéles és egy új 12 megapixeles f/1,5 rekeszértékkel és szenzoros stabilizátorral ellátott főkamera található. Az almások elmondása szerint 49 százalékkal javult a gyenge fényviszonyok között készült képek minősége, és az Éjszakai mód mostantól kétszer olyan gyors. Van egy új 12 megapixeles TrueDepth kamera is az előlap környékén autofókusszal. Emellett az Apple az előlapi kamerát is továbbfejleszteti: autofókusszal és szélesebb rekesznyílással, hogy több fényt engedjen be. Az Apple gyorsabb fókuszálást ígér, még gyenge fényviszonyok mellett is. A videofelvételek rögzítése egy új stabilizáló módot is kap Action Mode néven, amely a teljes érzékelőt használja a gimbal-szerű stabilitás érdekében.

iPhone 14 esetében a hivatalos induló ár 449 990 forinttól, míg az iPhone 14 Plus esetében 499 990 forinttól várható.

 

iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max

Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max esetében külsőleg nem kaptunk hatalmas változást, viszont kisebb finomításokat igen. A legnagyobb közöttük a notch, ami már eltűnt, helyette pedig egy pirula alakú hole-punch kivágást használ. Itt azt rebesgették, hogy két különálló hole-punch lesz, de végül egy nagyobbat kaptunk.

Erre rászabtak egy külön szoftveres felületet, ami a dynamic island nevet kapta. Itt rendkívül látványos animációkkal ugrik majd elő a zene, a FaceID, és még sok más, ami sokkal barátságosabbá teszi ezt a kevésbé jól mutató szoftveres megoldást.

Két kijelző méretet kapunk, 6,1 és 6,7 col, 1600 nites csúcsfényerővel, és 2000 nittel, bizonyos videóknál. Ami pedig szintén nagy újdonság, az az Always on display, amire már nagyon régóta vártunk, ez pedig az új kijelzőtechnológiának köszönhetően érhető el, ami 10 – 120Hz között mostm ár képes lemenni 1Hz-ig.

Az új A16-os chip 4 nanométeres gyártástechnológiával készült, ami az eddigi leggyorsabb, amit iPhone-ba tettek.

Négy színben lesz kapható: mélylila, arany, ezüst és asztrofekete.

Míg tárhelyben 128GB, 256GB, 512GB és 1TB kivitelekben lesz beszerezhető.

Kamera téren is nagy ugrás történt, ugyanis 12MP-es helyett most már 48MP-es a főszenzorunk. Emellett a 3x zoom mellett mostmár 2x zoommal is fotózhatunk majd, a 48MP-es szenzorral.

A további két kameránk egy ultraszéles, és egy telefotó, amik maradtak az eddigi felbontásnál, de a szoftveres újításoknak hála ezek is javultak, többek között a makró mód is, ami már gyengébb fényviszonyok között is remek zajmentes képeket képes készíteni.

iPhone 14 Pro esetében a hivatalos induló ár 569 990 forinttól, míg az iPhone 14 Pro Max esetében 629 990 forinttól várható.